Zelf een natuurlijke zonnebrandcrème maken!

Huidverzorging in de zomer is een onderwerp waar veel mensen vragen over hebben. Hoe kun je je huid beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon, de hitte en het zweet? En hoe kun je je huid verzorgen met natuurlijke producten die goed zijn voor je gezondheid en het milieu? In deze blog post laat ik je zien hoe je zelf een natuurlijke zonnebrandcrème kunt maken met eenvoudige ingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt.

De zon is een belangrijke bron van vitamine D, die essentieel is voor onze weerstand, onze stemming en onze botgezondheid. Maar te veel zon kan ook schadelijk zijn voor onze huid. De ultraviolette straling van de zon kan namelijk leiden tot verbranding, veroudering, pigmentvlekken en zelfs huidkanker. Daarom is het belangrijk om je huid goed te beschermen tegen de zon, vooral in de zomer als de zonkracht het hoogst is.

Een goede manier om je huid te beschermen tegen de zon is door het gebruik van een natuurlijke zonnebrandcrème. Een natuurlijke zonnebrandcrème bevat geen synthetische ingrediënten die schadelijk kunnen zijn voor je huid of het milieu. Een natuurlijke zonnebrandcrème bevat meestal minerale filters, zoals zinkoxide of titaniumdioxide, die een fysieke barrière vormen op je huid en de UV-straling reflecteren. Een natuurlijke zonnebrandcrème is ook vaak verrijkt met plantaardige oliën, boters en extracten die je huid voeden, hydrateren en kalmeren.

Maar wist je dat je ook zelf een natuurlijke zonnebrandcrème kunt maken met ingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt? Het is makkelijker dan je denkt en het geeft je de mogelijkheid om je eigen geur en textuur te kiezen. Bovendien bespaar je geld en vermijd je afval.

Om zelf een natuurlijke zonnebrandcrème te maken heb je nodig:

 • 50 gram kokosolie
 • 25 gram sheaboter
 • 15 gram bijenwas
 • 10 gram zinkoxide
 • Optioneel: een paar druppels etherische olie naar keuze

Zo maak je het:

 • Smelt de kokosolie, de sheaboter en de bijenwas au bain-marie in een hittebestendige kom boven een pan met kokend water.
 • Roer goed door tot alles gesmolten is en haal de kom van het vuur.
 • Voeg de zinkoxide toe en roer goed door tot alles goed gemengd is.
 • Voeg eventueel een paar druppels etherische olie toe voor een lekker geurtje.
 • Giet het mengsel in een glazen pot of een lege zonnebrandcrème tube en laat het afkoelen en uitharden.
 • Bewaar de zelfgemaakte zonnebrandcrème op een koele en donkere plek.

En voilà, je hebt nu je eigen natuurlijke zonnebrandcrème die je kunt gebruiken om je huid te beschermen tegen de zon. Let wel op dat deze zelfgemaakte zonnebrandcrème geen officiële SPF heeft, dus smeer je regelmatig in en vermijd de middagzon. Geniet van de zomer met een stralende en gezonde huid!