Biologische of natuurlijke cosmetica?

Biologische cosmetica: wat is het en waarom is het beter dan natuurlijke cosmetica?
Als je op zoek bent naar cosmetica die goed is voor je huid en het milieu, heb je waarschijnlijk al gehoord van natuurlijke cosmetica en biologische cosmetica. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze twee termen? En waarom zou je kiezen voor biologische cosmetica in plaats van natuurlijke cosmetica? In dit artikel leggen we je alles uit wat je moet weten over biologische cosmetica: wat het is, wat de voordelen zijn en waar je op moet letten als je biologische cosmetica wilt kopen.

  • Wat is biologische cosmetica? Biologische cosmetica is cosmetica die gemaakt is van ingrediënten die afkomstig zijn uit de biologische landbouw. Dat betekent dat deze ingrediënten geteeld zijn zonder het gebruik van synthetische pesticiden, kunstmeststoffen of genetisch gemodificeerde organismen. Bovendien moet biologische cosmetica voldoen aan strenge eisen op het gebied van productie, verpakking en certificering. Zo mag biologische cosmetica geen synthetische geur- of kleurstoffen, parabenen, siliconen of minerale oliën bevatten. Ook mag biologische cosmetica niet getest worden op dieren. Om er zeker van te zijn dat een cosmeticaproduct biologisch is, kun je kijken naar het label Cosmebio, dat garant staat voor een minimum van 95% natuurlijke ingrediënten en een minimum van 10% biologische ingrediënten in de totale formule.
  • Wat is het verschil tussen biologische cosmetica en natuurlijke cosmetica? Natuurlijke cosmetica is cosmetica die gemaakt is van ingrediënten die rechtstreeks uit de natuur komen, zonder dat ze in een laboratorium zijn bewerkt. Natuurlijke cosmetica bevat dus geen synthetische stoffen, maar wel natuurlijke stoffen zoals plantenextracten, etherische oliën, kleisoorten of mineralen. Het verschil met biologische cosmetica is dat natuurlijke cosmetica niet per se afkomstig hoeft te zijn uit de biologische landbouw. Dat betekent dat natuurlijke cosmetica nog steeds sporen van pesticiden, kunstmeststoffen of genetisch gemodificeerde organismen kan bevatten. Bovendien zijn de eisen voor natuurlijke cosmetica minder streng dan voor biologische cosmetica. Zo hoeft natuurlijke cosmetica slechts 95% natuurlijke ingrediënten te bevatten en mag het nog steeds 5% synthetische stoffen bevatten.
  • Waarom kiezen voor biologische cosmetica? Biologische cosmetica heeft veel voordelen voor je huid en het milieu, die we hieronder voor je op een rijtje zetten.
    • Biologische cosmetica is beter voor je huid. Biologische cosmetica respecteert het natuurlijke evenwicht van je huid, door de zuurgraad, de vetmantel en de natuurlijke bacteriën in balans te houden. Biologische cosmetica bevat ook veel werkzame stoffen die je huid voeden, hydrateren, kalmeren en beschermen. Zo helpen antioxidanten om huidveroudering tegen te gaan, ontstekingsremmers om huidirritaties te verminderen en vochtinbrengers om je huid soepel en zacht te houden. Biologische cosmetica is ook geschikt voor mensen met een gevoelige huid of huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis of acne, omdat het geen agressieve stoffen bevat die de huid kunnen beschadigen.
    • Biologische cosmetica is beter voor het milieu. Biologische cosmetica draagt bij aan een duurzame landbouw, die geen schade toebrengt aan de bodem, het water of de biodiversiteit. Biologische cosmetica gebruikt ook milieuvriendelijke verpakkingen, die recycleerbaar of biologisch afbreekbaar zijn. Biologische cosmetica vermijdt ook dierproeven, die wreed en onnodig zijn. Door te kiezen voor biologische cosmetica, draag je dus bij aan een groenere en diervriendelijkere planeet.

Zoals je ziet, is biologische cosmetica een betere keuze dan natuurlijke cosmetica, zowel voor je huid als voor het milieu. Wil je ook eens een behandeling proberen met biologische producten? Boek dan snel een afspraak! Ik heb producten voor elk huidtype en elke behoefte, gemaakt van hoogwaardige biologische ingrediënten. Ontdek het zelf en laat je verrassen door de kracht van de natuur!

Laat een reactie achter